Mikko Vesterinen
top of page
§ 3 Ikääntyneiden ja toimintarajoitteisten palvelualueen vuoden 2015 käyttösuunnitelmatavoitteet
Järvenpään kaupunkistrategiassa 2014-2025 on määritelty kaupungin strategiset päämäärät. Strategiassa ollaan huolissaan Ikääntyvien ja toimintarajoitteisten palvelualueella ikääntyneiden määrän kasvusta, josta seuraa yksinäisyyden ja turvattomuuden kasvua sekä terveydentilan muutoksia. Itsenäinen selviytyminen vaikeutuessa kunnan on voitava tarjota tukea, kun sitä tarvitaan.
Tulevaisuudessa on erityisen tärkeätä panostaa omaishoitajien jaksamiseen, koska tällä pystytään turvaamaan jokaisen mahdollisuus asua mahdollisimman pitkään omassa kodissaan. Kunnan on luotava kattava verkosto ylläpitämään omaishoitajien terveyttä sekä jaksamista. Tavoite on, että vuonna 2017 omaishoitajien määrä kunnassa olisi 6% yli 75 -vuotiaissa. Lisäksi luodaan mittari (kyselyitä asiakkaille), joilla pyritään selvittämään ikääntyneiden ja toimintarajoitteisten mahdollisuudet selviytyä päivittäisistä toiminnoista. Tärkeä ennaltaehkäisevä toiminta on myös kaatumisen ehkäiseminen, joka tapahtuu talvella hiekoittamalla aktiivisesti kävelykatuja, luomalla istumapaikkoja kävelykatujen varsille sekä suomaan turvallinen pääsy lääkärikeskukseen. Samassa strategiassa on myös määritelty Ikääntyneiden ja toimintarajoitteisten palvelualueen sitovat tavoitteet vuodelle 2015. Tässä kirjoituksessa pureudun pääasiassa näihin tavoitteisiin. Yhteisinä tavoitteina palvelualue on listannut vaikutusmahdollisuuksien parantamisen, terveydentilan ja toimintakyvyn ylläpitäminen ja edistäminen sekä asiakastarpeen mukaiset palvelut turvataan osaamisella.
Vaikutusmahdollisuuksien parantamiseksi pyritään kasvattamaan teettämällä enemmän asiakaskyselyitä. Pelkät kyselyt eivät kuitenkaan riitä vaan tarvitaan myös konkreettisia toimia palautteiden kehittämisehdotuksista. Tavoitteeksi voisi ottaa kiinteä prosenttiosuus kaikista kehittämisehdotuksista. Tällöin asiakkaiden laadukkaalla palautteella olisi todellakin merkitystä. Lisäksi kokemusasiantuntijoiden palveluita ja toimintoja pyritään kehittämään.
Toimenpiteitä terveydentilan ja toimintakyvyn ylläpitämiseksi sekä edistämiseksi on mainittu tiedottaminen ja riskiryhmille suunnattu neuvonta. Järvenpäässä järjestettiin viime vuonna paljon eläkeläisille suunnattuja tapahtumia (esim. omaishoitopäivät) ja on tärkeätä, että tapahtumia tullaan järjestämään tulevana vuonna yhtä kattavasti.
Kotona asumisen tuen tavoitteisiin on listattu voimavaralähtöisen kotihoidon kehittäminen, kotihoidon hoitotyön organisoinnin kehittäminen sekä korkean riskin asiakkaiden nopeampi tunnistaminen. Lisäksi tavoitteissa on mainittu henkilöstön osaamisen hyödyntäminen ja sen jakaminen tehokkaammin. Osaamisen jakamisella hyödynnetään paremmin henkilöstön yksilökohtaisia taitoja sekä tietoja, mikä helpottaa asiakasta sekä koko työyhteisöä. Tärkeätä on myös valvoa henkilöstön jaksamista työtehtävissä. Yksittäisiä työntekijöitä ei saa rasittaa liiaksi työtehtävillä. Työtehtävien jakaminen on tähänkin mainio helpotus välttää kyseistä tilannetta.
Tavoitteeksi voidaan myös ottaa tekemäni lautakunta-aloite omaishoitajien pääsystä nopeammin vastaanotolle. Sosiaali- ja terveyslautakunnan kokouksessa todettiin kuitenkin järkevämmäksi tehostaa omaishoidettavien kotikäyntejä, koska nykyinen lääkäritilanne on hyvä ja lääkärivajeesta johtunutta jonotilannetta on saatu kelvollisesti purettua. Jonotukset eivät siis ole ongelmista pahin, mutta aloite nosti keskusteluun omaishoitajien ja -hoidettavien terveydentilan ylläpitämisestä. Yhdistämällä kotihoidon ja omaishoidon asiakkaat samaan paikkaan (Myllytie 11 a 4. krs.) saataisiin yhtenäistettyä lääkäripalveluita. Omaishoidettaville tehtäisiin laaja kartoituskäynti kotikäyntinä, jolloin erilaiset tarpeet ja kokonaistilanne tulisivat huomioonotetuiksi. Samalla lääkäri pystyy paremmin tunnistamaan lähellä riskiryhmää tai riskiryhmässä olevia.
Erityisasumisen tavoitteista ei huomautettavaa.
bottom of page
Comments