Siirtolapuutarhat kuuluvat Helsinkiin
- Mikko Vesterinen
- 30.3.
- 1 min käytetty lukemiseen
Siirtolapuutarhat ovat osa Helsingin historiaa ja kaupunkikuvaa. Alkujaan ne rakennettiin kaupungin työväestön kesäpaikoiksi, jotta kaikilla kaupunkilaisilla olisi yhdenvertaiset mahdollisuudet nauttia Helsingin luonnosta ja Itämerestä. Yhä edelleen siirtolapuutarhat ovat monelle tärkeitä kesäpaikkoja ja ne ovat voineet periytyä sukupolvelta toiselle.
Nyt kaupunki on ehdottanut vuokrankorotuksia siirtolapuutarhojen tonteille, mikä saattaisi jopa kolminkertaistaa siirtolapuutarhojen tonttivuokria. Kaupunki on perustellut tätä sillä, että tällä hetkellä tonttivuokrat ovat alle markkinahinnan. Lisäksi kaupunki on perustellut korotuksia sillä, että kysyntä vapaa-ajan asunnoista, joiksi kaupunki siirtolapuutarhoja vertaa, on lisääntynyt.
Siirtolapuutarhoja ei voida kuitenkaan verrata normaaleihin vapaa-ajan asuntoihin. Siirtolapuutarhoissa on omat tiukat sääntönsä ja rajattu mahdollisuus rakentaa tonteille. Lisäksi ne ovat hyvin yhteisöllisiä kesäpaikkoja, joissa jokaisella on velvollisuus osallistua puutarhansa ja alueen hoitamiseen.
Kauhukorotukset siirtolapuutarhojen vuokriin karkoittaisi pieni- ja keskituloiset pois siirtolapuutarhoista. Tämä ei voi olla tavoite. Jokaisella helsinkiläisellä tulee jatkossakin olla varaa omistaa siirtolapuutarha ja nauttia Helsingin ainutlaatuisesta luonnosta.
Täytyy myös muistaa, että siirtolapuutarhat eivät ole vain mökkien omistajille vaan puutarhat ovat avoimia kaikille. Itse nautin lenkkeillä Herttoniemen siirtolapuutarhassa ja lukea kirjaa Kivinokan rannalla kirjaa. Siirtolapuutarhat ovat koko kaupungin yhteistä historiaa ja ne tulee säästää myös tuleville sukupolville.