top of page
 • Mikko Vesterinen

Kaupunkikehityksen lähitulevaisuus

Järvenpään kaupunkikehityslautakunta kokoontuu torstaina ensimmäistä kertaa uudella kokoonpanolla. Innolla odotan tulevia keskusteluita ja haasteita, joita lautakunnan kokousket tuovat tullessaan. Tavoitteenani on omalta osaltani edistää Järvenpäästä kaupunkia, joka on helppo ja monimuotoinen paikka asua. Kaupungin sisällä on voitava kulkea joustavasti niin pyörällä, kävellen, joukkoliikenteellä kuin henkilöautollakin. Palvelut puolestaan on oltava kaikkien saatavilla. Myös rollaattorilla on päästävä helposti erilaisten palveluiden äärelle. Samalla meidän on luotava viihtyisää kaupunkia, jossa erilaisille tapahtumille ja kulttuurille annetaan tilaa hengittää. Saavuttaaksemme Järvenpäästä helpon ja monimuotoisen kaupungin asua, on meidän ensin tarkasteltava lähtötilannettamme. Mitä kaupungissamme siis tällä hetkellä on tekeillä ja mitä meidän niistä tulisi odottaa tai tavoitella? Tässä lyhyt koonti lähitulevaisuuden hankkeista:

 1. Uusi kaupunkikeskus Perhelä Uusi kaupunkikeskus Perhelä tarjoaa teoriassa mainiot olosuhteet. Sisätori mahdollistaa tapahtumat ympäri vuoden ja keskukseen tulee sekä omistus- että vuokra-asuntoja liiketilojen lisäksi. Seuraavaksi meidän tulee huolehtia, että kävelykatu Jannen elinvoimaa vahvistetaan. Tärkeää on myös varmistaa, että kävelykatu pysyy jatkossakin ympärivuorokautisena julkisena kohtaamispaikkana. Perhelän ei tule toimia Järvenpään keskuksen sydämenä, vaan kävelykadun.

 2. Asemanmäen joukkoliikennekeskus Asemanmäen uudistaminen on jo aloitettu ja hyvä niin. Joukko- ja taksiliikenteen keskittäminen samalle alueelle on toimiva ratkaisu ja tehostaa Järvenpään liikenteen toimivuutta. Seuraavaksi meidän pitää huolehtia siitä, että saattoliikenne toimii jatkossakin ja pysäköintipaikkoja pyörille sekä autoille on riittävästi aseman lähettyvillä.

 3. Yrityskylä Boogie Yritysalue Boogien vetovoima on ollut ennakoitua parempaa. Tämä on loistava tieto Järvenpään vetovoiman ja talouden kannalta. Alueen mainostamista sekä kehittämistä on jatkettava samanlaisella innolla ja tarmolla kuin tähänkin asti. Kaupunkikeskus Perhelän tapaan myös Boogie ansaitsisi oman tiedotuskanavansa.

 4. Rantapuisto ja Sirkusaukio Viime keväänä oli mahdollista vastata Rantapuiston ja Sirkusaukion kehittämistä koskeneeseen kyselyyn. Alueesta on kehitettävä kuntalaisten yhteinen virkistyspuisto, joka tarjoaa monipuolista tekemistä ja tapahtumia kaiken ikäisille. Tervanokan uimarannan kehittämistä on myös pohdittava.

 5. Täydennys- ja uudisrakentaminen Järvenpää on tällä hetkellä Suomen neljänneksi tiheimmin rakennettu kaupunki. Pitkän aikavälin tavoitteena on, että Järvenpää on Suomen tiheiten asuttu kaupunki. Tämä jättää tilaa monipuolisille luontoalueille, mutta synnyttää myös urbaania kaupunkikulttuuria. Vanha mattotehdas ja Aarikka ovat esimerkkejä keskustan tiivistämisestä ja uusien asuinkohteiden löytämisestä.

 6. Wärttinä II Wärttinä II koki takapakkia, kun ARA (valtion tukemat vuokra-asunnot) eivät myöntäneet rahoitusta hankkeelle. Vaikeasti asutettavien asukkaiden tilapäisenä asumispaikkana toimii vielä jonkin aikaan vanha paloasema. Wärttinä II hankkeen toteutuminen on erittäin tärkeätä, jotta jokaisella kuntalaisella olisi koti. Wärttinä II myös tukisi ja auttaisi asiakkaiden ongelmissa. Kysymysmerkkeinä olevat kehittämiskohteet:

 7. Vanhankylänniemi Mikä on vanhan terveysaseman kohtalo? Uusi Vanhis on tuonut alueelle uutta eloa, mutta Vanhankylänniemi tarvitsee pidemmän aikavälin suunnitelman ja vision. Alue pitää jatkossakin säilyttää yhteisenä virkistysalueena, mutta alueen ulkoilmettä ja toimintaoloja on parannettava. Yksi vaihtoehto on kehittää alueelle Kumpulan siirtolapuutarhan tapainen kaupunkilaisten puutarha.

 8. Ikääntyneiden asunnot Viime vuonna Järvenpäähän rakennettiin 721 uutta asuntoa, joista 22 % oli ARA-asuntoja ja 9 % ASO-asuntoja. Vuokra-asuntojen lisäksi kaupunkimme tarvitsee ikääntyneille kohdennettuja asuntoja, jotka ovat esteettömiä ja turvallisia. Vaahterakoti lisäsi kaivattua tuettua asumista ikääntyneille, mutta tämän lisäksi kaivattaisiin yksityisen sektorin asuntoja, jotka olisivat nimenomaan suunniteltu ikääntyneille. Turvallinen vanhuus kuuluu kaikille.

 9. Kaupunginosien erilaiset kehittämistarpeet Järvenpää tarvitsee suunnitelman kaupunginosien kehittämisestä, sillä jokaisella kaupunginosalla on oma imagonsa ja luonteensa. Näitä hyviä eroavaisuuksia kaupunginsoien välillä täytyy kehittää jatkossakin ja jokaiselle kaupunginosalle luoda oma pitkän aikavälin suunnitelma. Esimerkiksi Haarajoki on omakotitaloalue, joka tarvitsee kipeästi suurempaa leikkipuistoa eri ikäisille lapsille.

 10. Pyöräilykaistat osana liikennesuunnitelmaa Järvenpää tarvitsee kipeästi uuden liikennesuunnitelman, joka huomioi kaikki liikennemuodot tasavertaisesti. Lisäksi juna-asemien vetovoimaa on hyödynnettävä entistä paremmin. Järvenpäässä on neljä(!) juna-asemaa ja näistä jokaisesta on saatava kaikki hyödyt irti. Lisäksi katkeamattomat ja erilliset pyöräilykaistat keskustan läheisyydessä lisää kaikkien turvallisuutta.

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page