Suomen talous ei näytä toipumisen merkkejä. Samaan aikaan yhä useampi on jaksamisen äärirajoilla ja uupumuksen partaalla. Hallitus on ratkaissut yhtälöä leikkaamalla julkisista palveluista ja lisäämällä työn määrää, vaikka todellisuudessa meidän tulee parantaa työn tuottavuutta.
Yksi keino lisätä työn tuottavuutta on siirtyä nelipäiväiseen työviikkoon aloille, joissa se on mahdollista. Aikaisempien tutkimusten mukaan nelipäiväinen työviikko lisää työssä jaksamisesta ja työhyvinvointia, mutta sillä on positiivinen vaikutus myös työn tuottavuuteen. Lisäksi se lisää työn yhteiskunnallista vaikuttavuutta, kun ihmisillä on enemmän aikaa hoitaa läheisiään ja terveyttään.
Erityisen paljon nelipäiväinen työviikko tukisi omaishoitajia, jotka hoitavat läheisiään päivätyön ohella. Näin omaishoitajilla olisi enemmän aikaa ja jaksamista hoitaa läheisiään, mikä hyödyttäisi koko yhteiskuntaa. Samalla se poistaisi esteitä omaishoitajuudelta, jonka yhtenä esteenä on nykyinen työkulttuurimme.
Ihmisen hyöty yhteiskunnalle ei rajaudu vain työpaikalle. Siksi työllisyyspolitiikassa tulee keskittyä toimiin, jotka tukevat ihmisten jaksamista ja joista on laajempia yhteiskunnallisia hyötyjä.
Kirjoitus on julkaistu lyhennettynä HS:n mielipideosastolla 20.11.2024