Suomen huoltosuhteen heikkenemisestä ja väestön vanhenemisesta on puhuttu aktiivisesti jo kolme vuosikymmentä.
Tuloksena on ollut työllisyystoimia, leikkauksia vanhuspalveluihin ja turhauttavaa syntyvyyskeskustelua.
Mitäpä, jos kääntäisimme keskustelun ikääntyneisiin itseensä, ja keskittyisimme siihen, että jokainen Suomessa asuva saisi vanhentua arvokkaasti.
Suomessa on yli 600 000 yli 75-vuotiasta. Vuonna 2040 lähes joka kuudes suomalainen on yli 75-vuotias.
Tämä on hieno uutinen. Se osoittaa, että Suomessa on turvallista vanhentua. Pitkä ja terve elämä on kai asia, josta jokainen meistä unelmoi.
Huoltosuhteen toljottamisen sijaan meidän tulee keskittyä siihen, että jokainen pystyy elämään omaehtoisesti kaikissa ikävaiheissa ja saa apua silloin, kun sitä tarvitsee.
Tämä vaatii, että ikäystävällisyys otetaan yhteiskuntaa läpileikkaavaksi tavoitteeksi.
Ikäystävällisyys tulee huomioida niin palvelusuunnittelussa, asumisessa kuin kaupunkitilassa. Esimerkiksi esteetön ja muistiystävällinen kaupunkitila mahdollistaa kaikille aktiivisen ja omaehtoisen elämän.
Meillä vihreillä on paljon annettavaa ikäystävällisen Suomen rakentamisessa.
Me tuemme ihmiselämän moninaisuutta ja olemme jo pitkään vaatineet esteettömyyttä niin kaupunki- kuin palvelusuunnittelussa. Valitettavasti nämä näkökulmat ovat jääneet vähälle huomiolle.
Ei jätetä ikääntymiseen liittyviä kysymyksiä vain demareille, vaan tuodaan rohkeasti oma ikävihreä näkökulmamme julkiseen keskusteluun.
Kyse on kuitenkin lopulta sukupolvien oikeudenmukaisuudesta. Se, että vanhempamme ja isovanhempamme saavat hoitoa ja pystyvät asumaan turvallisesti, on myös meidän nuorempien sukupolvien etu.
Siksi ainakin minä jatkan ikäihmisten puolesta puhumista ja toivon, että mahdollisimman moni muukin vihreä.
Puhe pidetty Vihreiden puoluekokouksessa Seinäjoella 2023.